Skip to content
hintergrund bild

Novice

Vlago v zidovih lahko odpravimo

3. December 2021

Vlago v zidovih lahko odpravimo

Vlažni prostori so neprimerni za bivanje, škodljivi zdravju in uničujejo opremo ter navlaženi gradbeni material. S tem uničujejo konstrukcijo objekta in povzročijo propadanje objekta, višje vzdrževalne stroške in posledično znižujejo vrednost objekta.

Poškodbe, kot so vlažni madeži, izsoljevanje, luščenje barv ter odpadanje ometa so pogost pojav naših stavb, s katerim se soočimo navadno šele, ko so znaki poškodb že vidni. Kapilarna vlaga napada počasi, a vztrajno, zato je v izogib težavam potrebno skrbno načrtovanje že pri sami gradnji objekta. V kolikor pa želimo sanirati obstoječe stanje je izrednega pomena, da se odločimo za pravi korak. 

Sušilni ometi Murexin

Slika 2: Pregled objekta in izmera vlage so osnovni parametri za pravilen izbor sanacije

Če smo pravilno ugotovili vse vzroke navlaževanja objekta, je lahko sanacija v celoti učinkovita oziroma je mogoče vzpostaviti prvotno suho stanje objekta. Dandanes obstajajo na trgu številni sistemi sanacije kapilarne vlage, kateri so vsak po sebi specifični in zahtevajo podrobno preučitev, preden se za njih odločimo.  (Prospekt Vlaga)
Glede na resnost poškodb izberemo pravilni način sanacije, pri odločitvi pa bi nam morale biti osnovno vodilo reference, katere so živi dokazi o delovanju oziroma nedelovanju posameznih sistemov.

Slika 3: Hydroment sušilni omet je primeren tudi za sanacijo poplavljenih površin

Pri močno navlaženih objektih je edini pravilni način sanacije kombinacija prekinitve kapilarnega dviga in vgradnja sanacijskega sušilnega ometa, pri objektih z nižjo stopnjo navlaženosti, pa lahko problem kapilarne vlage reši že sam sušilni omet, ki pa mora imeti posebne lastnosti za učinkovito in dolgotrajno delovanje. Govorimo o sušilnem ometu Hydroment, katerega bistvena lastnost je, da omogoča razvlaževanje zidov brez posledic na končni površini ometa, to je brez izsoljevanja, madežev, luščenja barve, ipd. S takšno izvedbo dobimo funkcionalne površine na zunanji ali notranji površini objekta.


Slika 4: Primer objekta pred in po sanaciji

V podjetju Murexin d.o.o. https://www.murexin.si/  (prej Kema d.o.o.), ki na slovenskem trgu pod svojo streho združuje blagovni znamki Kema in Murexin, so razvili številne sanirne omete in z njimi povezane sistemske izdelke za različne stopnje vlažnosti: HYDROMENT sušilni omet, katerega odlikujejo številni in pomembni kulturni referenčni objekti, stari več kot 25 let, sanirne omete KEMASAN, blokade proti kapilarnemu dvigu vlage KEMASOL, izravnalne mase in silikatne ter silikonske paropropustne zaključne barve.

Seveda pa sami proizvodi še ne pomenijo uspešne in učinkovite sanacije. Bistvena je pravilna vgradnja. Zato je naša največja prednost hitro in strokovno svetovanje naših strokovnjakov, če je potrebno tudi neposredno na objektu, kjer na podlagi meritev in ogleda situacije lahko svetujejo najprimernejšo obliko sanacije.


Slika 5: Postopek izvedbe sanacije s sušilnim ometom Hydroment

Želite izvedeti več o sanaciji kapilarne vlage? Stopite v stik z našimi strokovnjaki na brezplačni telefonski številki 080 2886 in jih povprašajte za nasvet!